Цените на някои храни на дребно в най-бедната членка на

...
 Цените на някои храни на дребно в най-бедната членка на
Коментари Харесай

Защо в България е по-скъпо, отколкото в богати страни от ЕС

 

Цените на някои храни на дребно в най-бедната членка на Европейски Съюз България надвишиха тези в европейски страни с висок стандарт. За яйцата статистиката демонстрира, че в Европейски Съюз повишаването е приблизително с 67%, а в България с още повече, без значение че цената от производител е най-ниската в Европейски Съюз - 28 ст. без Данък добавена стойност. Сайтът Mediapool.bg разкри, че олиото и маслото в България са доста по-скъпи като последна цена даже спрямо най-скъпата и надлежно – най-богата страна в Европейски Съюз – Люксембург.

За цялата 2022 година храните на едро в България са поскъпнали с 51,8%, съгласно Индекса на тържищните цени, а приходите - приблизително с двайсетина %. По данни от анкета на Националния статистически институт (НСИ), отдадена на измененията в изискванията на живот на семействата вследствие на пандемията Ковид-19, 67,8% от интервюираните показват, че през последното тримесечие на 2022 година приходът на семейството им е останал без основна смяна по отношение на последните 12 месеца. Независимо от увеличените пенсии, обществени помощи и растеж на заплатите, над 75% от интервюираните имат компликации да покрият разноските си по ска́лата от “известни усложнения ”, “трудно ” до “много мъчно ”, а едвам 4% нямат проблеми с цените.

Какви са аргументите

Няма единствено една причина за повишаването на храните, което е в световен проект. Към разтърсванията на пазарите на зърно, слънчогледово олио и фуражи, провокирани от войната в Украйна, която е измежду най-големите производители в света, се прибавят и високите енергийни цени. Производители и търговци подвигат цените, тъй като се покачват техните разноски - за произвеждане, превоз, заплати и осигуровки, наеми, вода, ток, газ и други Оттам нататък във всяка страна въздействат характерни за нейния пазар и вериги на доставки проблеми.

Цени на зеленчуциСнимка: BGNES

В България тези проблеми се назовават наработещи институции, едва земеделско произвеждане, практики на картелиране, които лимитират конкуренцията и постановат монополни цени. Преди ден по Българска национална телевизия банкерът Левон Хампарцумян разяснява, че “в разнообразни браншове на стопанската система са създали картелчета, съглашения и всичко това помпа инфлацията доста повече, в сравнение с в страни, където има дейно настоящ пазар ”.

Покачването на цените на храните стартира осезаемо от предходната есен, само че едвам в този момент Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) се сръчка и направи близо 500 инспекции за по-малко от месец, при които откри и толкоз нарушавания. Но КЗП може да ревизира единствено за неточно оповестени цени и други нелоялни търговски практики от този вид като подвеждащи промоции, подвеждащи послания и други, а оптималната санкция, която по закон може да постанова, е 50 000 лв.. В други страни е % от оборота.

По-лесно е обаче да се ударят щандовете, в сравнение с да се наблюдава цялата верига от производител до търговец и навързаните по нея прекупвачи.

Какво прави страната

Наистина, какво прави страната? Подпомага бизнеса с енергийни помощи поради високите цени. Програмата започва от октомври 2021 година и ще продължи до края на 2023 година, като раздадените до края на октомври 2022 година обезщетения надвишават 4,4 милиарда лв..

За цените на храните обаче ограниченията са с административно-команден темперамент и имат нулев резултат. Служебното държавно управление се тормози от цените при започване на февруари и след едномесечно обсъждане на ограничения, съчетано с инспекции на Комисията за отбрана на потребителите, с цел да не наподобяват толкоз безпомощни, на 1 март кабинетът разгласи основаване на Национално координационно звено за преодоляване на цените на питателните артикули. Сайтът със сравнителни цени, за който министрите приказват от няколко седмици, е обещан да тръгне идната седмица.

Информираност - добре, а след това?

Колко може да си разреши потребителят?Снимка: BGNES

Информирането на потребителите е най-сериозната мярка, която страната е измислила, и оповестеното през днешния ден по NOVA желание на служебния министър на стопанската система Никола Стоянов е отново в тази посока. Ако търговец желае да постави надценка, по-висока от 25% върху дадена стока, да осведоми Комисията за отбрана на потребителите, след което КЗП ще може да ревизира дали има причини за надценката. Правителството още умува дали прагът да е 20% или 25%, само че все едно какъв предел ще постави, Комисията за отбрана на потребителите не може да ревизира ценообразуването, камо ли надценките. Така че концепцията е мъртвородена.

На 16 февруари пък Комисията за защита на конкуренцията е почнала “предварително изследване за съществуването на нелоялна конкуренция и неразрешени търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни артикули ”. При темповете, с които работи Комисия за защита на конкуренцията и регистрираната от основаването ѝ до момента слаба успеваемост, надали отсам може да изскочат разкрития за огромни нарушавания и съответстващите им санкции, които стигат и до 10% от оборота. Така че към този момент чувствата за “картел сред комерсиалните вериги ” и “масови надценки от 80-90 % ”, гласно изразявани от министри на обществени прояви, остават субективни оценки за неназовани юридически лица.

Това ли са ограниченията?

Емилия МилчеваСнимка: privat

Мижавите ограничения на страната, лимитирани и от законите, които законодателите са “пропуснали ” да създадат по-ефективни, роди неизбежния популизъм, засилен поради предизборната акция. Българска социалистическа партия към този момент разгласи, че ще внесе законопроект за таван на цените, а дребната партия МИР изиска замразяването им за най-малко 3 месеца, сходно на съглашението сред държавното управление във Франция и супермаркетите.

Кабинетът на президента избира да се концентрира върху осведоменост на популацията. Всякакви други ограничения ще му докарат главоболия с куп бизнеси и кръговете им.

Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло. 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР